HÉ, PSSST!

Hier alvast een ‘tipje van de sluier’ ;)

27 okt

Met Alyson richting HWL

We hebben vorige week weer voor het eerst met Oranje getraind sinds het EK. Alyson Annan is onze nieuwe bondscoach en vanaf nu staat alles weer in het teken van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Spannend!

Het voelde erg goed om al mijn teamgenoten weer te zien. Ik had er enorm veel zin in om weer met zijn allen te beginnen op Papendal, waar we altijd met Oranje verblijven. Natuurlijk was het ook even wennen. De samenstelling van de groep is anders. Er zijn een paar nieuwe speelsters bij gekomen en ik kende nog niet iedereen. Daarnaast ligt het tempo tijdens de trainingen hoger dan bij de clubtrainingen. Vorige week was het nog maar 290 dagen tot Rio, elke dag is dus belangrijk. De Olympische Spelen komen steeds dichterbij!

Ze heeft echt die Australische winnaarsmentaliteit

Het was natuurlijk ook even wennen dat er een nieuwe bondscoach voor de groep stond. Alyson heb ik in de jeugd al als coach meegemaakt. Ik was toen een jaar of 16 en speelde in Nederlands Meisjes A. Daar was ze assistent-trainer. Het draaide bij haar natuurlijk om presteren, maar plezier maken vond ze ook erg belangrijk. Ik weet nog dat Maartje Paumen en ik op ons kop hadden gekregen van het begeleidingsteam omdat we iets hadden gedaan wat niet mocht. Toen we later Alyson tegenkwamen in de lift zei ze: “Wat jullie gedaan hebben kan echt niet, maar ik moest er eigenlijk wel om lachen.” Ze wil dus lol maken. Maar ook voor haar is presteren natuurlijk het allerbelangrijkst. Ze heeft echt die Australische winnaarsmentaliteit.

Omdat ze zelf ook speelster is geweest, voelt ze ons goed aan

Een paar jaar geleden heb ik haar meegemaakt als coach van Amsterdam. We zijn in haar eerste jaar meteen landskampioen geworden en hebben later ook het Europees Kampioenschap voor clubteams gewonnen. Ik weet nog dat ze in die tijd heel erg hamerde op het teamproces. Je doet het mét elkaar en vóór elkaar. Daarnaast daagde ze het individu ook uit. Omdat ze zelf ook speelster is geweest, voelt ze ons goed aan.

Bij Oranje legt ze de lat uiteraard hoog, de eerste training was meteen pittig. Maar de balans is goed. Op dinsdagochtend trainen we onze skills, dus dan zijn we heel technisch bezig. En op maandag- en dinsdagmiddag is het buffelen. We moeten ook wel, want we willen zo fit mogelijk naar Argentinië toe.

De Hockey World League is nu ons eerste doel

Daar spelen we in december de Hockey World League. De laatste twee toernooien hebben we niet gewonnen, dus we zijn erop gebrand om dat toernooi winnend af te sluiten. Na de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop, eind november, gaan we met het hele team naar Argentinië. Maar eerst vliegen we nog naar Rio de Janeiro. Daar blijven we een dag of drie. Niet alleen om te trainen, maar ook om onze ogen alvast uit te kijken. Alles staat nu in het teken van de Olympische Spelen. Maar de Hockey World League is nu ons eerste doel.