HÉ, PSSST!

Hier alvast een ‘tipje van de sluier’ ;)

2 nov

Presteren onder druk

Hoe kun je omgaan met de druk? Als ambassadrice van Amsio schreef ik deze blog.

In 2014 ben ik uitgeroepen tot beste hockeyster van de wereld. Niet veel later moest ik een play-off wedstrijd spelen tegen Den Bosch. Het stadion zat bomvol en er was veel media. De druk lag zó hoog, ik móést presteren. Je kunt het vast raden; ik speelde die dag totaal niet goed. Ik kan me voorstellen dat presteren onder druk niet alleen voorkomt in de topsport, maar ook in het bedrijfsleven met in het ergste geval een overspannenheid of burn-out tot gevolg. Hoe kun je omgaan met de druk?

In mijn ogen is een beetje druk binnen het team niet verkeerd en is een goede coach juist ook iemand die de lat hoog legt

Focus

Vaak wordt door de omgeving en dan met name de media, de druk hoog opgevoerd. Er wordt veel van ons verwacht, of de media is juist zeer negatief ondanks dat we een wedstrijd hebben gewonnen. Er is altijd wel iets mis. De coach speelt een belangrijke rol als het gaat om druk. Hij is zelf ook ‘part of the team’ en voelt dezelfde druk als wij. Daarom maken we duidelijke afspraken, zoals de media zoveel mogelijk vermijden. Daarnaast gaat ieder in het team er op zijn eigen manier mee om. Ik spreek bijvoorbeeld mijn vrienden en familie nauwelijks in de voorbereiding voor een groot toernooi of belangrijke wedstrijd, zodat mijn focus volledig naar de sport gaat. In mijn ogen is een beetje druk binnen het team niet verkeerd en is een goede coach juist ook iemand die de lat hoog legt. Je hebt dat ergens wel nodig, want het geeft een zekere drive om nog beter te presteren. Het is echter wel aan jezelf om aan te geven waar jouw grenzen liggen.

Jezelf herpakken

Spanning is iets dat blijft en zeker met grote toernooien. Als ik echt zenuwachtig ben probeer ik te mediteren, dus ik let op mijn ademhaling. Vaak helpt een lolletje trappen met mijn teamgenoten ook wel om de spanning te verminderen. Of ik kijk een goeie wedstrijd terug, zodat ik meer zelfvertrouwen krijg en dit ook ga uitstralen. Onzekerheid is namelijk de grootste valkuil.

Natuurlijk komen fouten voor; dat is menselijk

Natuurlijk komen fouten voor; dat is menselijk. Ik heb inmiddels wel ervaren dat het geen enkele zin heeft als ik me daar druk om ga maken. Dat maakt extreme negatieve energie los die je absoluut niet nodig hebt. Na de wedstrijd kan ik er van balen, maar tijdens de wedstrijd probeer ik dat zo snel mogelijk los te laten en door te gaan. Zeker in het begin van mijn carrière vond ik dit moeilijk. Een tip die me hierbij heeft geholpen is hardop naar je teamgenoten uitspreken wat je positief en negatief vond aan jezelf in de wedstrijd. Maar vraag ook feedback van anderen, waardoor je kritisch naar jezelf leert kijken. Wat doe jij eraan om druk te verminderen?
Bron: amsio.nl