HÉ, PSSST!

Hier alvast een ‘tipje van de sluier’ ;)

19 jan

Vier je prestaties!

Het is voor de mens een gewoonte om kritisch naar zichzelf te kijken. We willen altijd meer en beter en richten ons vaak op de dingen die niet goed gaan. Wat als er een keer wél iets goed gaat?

Vaak staat de volgende uitdaging al voor de deur waar de aandacht naar gaat. Het evaluatiemoment wordt overgeslagen vanwege tijdgebrek. Of er zijn teveel teams afhankelijk van een resultaat waardoor het officiële viermoment er eigenlijk niet is. En dat is zonde, want het vieren van prestaties geeft alleen maar voordelen:
– De mate van verbondenheid wordt versterkt. Ieder individu heeft het gevoel dat hij/zij erbij hoort waardoor het gevoel voor eigenwaarde ook wordt versterkt.
– Presteren hangt samen met plezier. Als je intern voor een goeie sfeer zorgt dan straal je dat als bedrijf ook uit, wat aantrekkelijk is voor klanten.
– Positiviteit is goed voor de gezondheid en beïnvloedt de positiviteit van anderen.
– Het motiveert de medewerkers enorm. Als je in je achterhoofd houdt dat je al zoveel hebt bereikt, is dat een inspiratiebron om daar in de toekomst mee door te gaan. Het geeft energie voor de volgende klus!

Successen vieren gaat over gunnen, over waarderen, over niemand vergeten

Uiteraard moet het wel een bijzonder moment blijven, dus probeer het niet te overdrijven. Bepaal van tevoren wanneer een teamprestatie succesvol is en gevierd moet worden. Wij zijn bijvoorbeeld ontzettend blij als we de Halve Finale hebben gehaald, maar we zijn er nog niet. Pas als de finale gewonnen is gaat het dak eraf. Het hoogtepunt was toen we Olympisch Kampioen waren geworden. Dat begon op het veld al na het eindsignaal. Dan komt het besef en is de adrenaline is op z’n hoogst. We hebben vervolgens nog 3 dagen gefeest, daarna was er bij thuiskomst nog een huldiging door de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond met een toespraak van Mark Rutte.

Een prestatie hoeft niet altijd met een feestje gevierd te worden. Dit kan ook door elkaar complimenten te geven, waardering uit te spreken of in de vorm van een cadeautje of een bonus. Successen vieren gaat over gunnen, over waarderen, over niemand vergeten.

We moeten wel eens het dieptepunt bereiken om weer omhoog te kunnen

Is het een keer niet gelukt? Geen zorgen, dit is ook wel eens goed. We moeten wel eens het dieptepunt bereiken om weer omhoog te kunnen. Op deze manier weet je ook wat er in het team niet goed zit en waar je aan moet werken. Des te belangrijker is het om te vieren wat wél goed gaat. Wat mij betreft is dit het goede voornemen van alle organisaties: vier je prestaties!
Deze blog schreef ik als ambassadrice van Amsio.