HÉ, PSSST!

Hier alvast een ‘tipje van de sluier’ ;)

18 jun

Tips om the hydrateren

Precies één jaar geleden ben ik gestopt met hockey en mijn leven heeft sindsdien een totaal andere wending gekregen. Waar ik voorheen een gedisciplineerd en regelmatig topsportbestaan leidde, is voor mij nu geen dag hetzelfde. Ik ren van afspraak naar afspraak, heb het erg druk gehad met ons nieuwe tv programma, ik geef hockeykampen, – en clinics, ben bezig met een nieuw tof project en ik sport nog 4 à 5 keer per week. Soms ben ik zo druk dat het er nog weleens bij inschiet om tijd voor mezelf te nemen. Dit is iets waar ik me de laatste tijd bewust van ben geworden.

 

Wat nog wel hetzelfde is gebleven is mijn gezonde leefstijl. Omdat ik als topsporter veel van mijn lichaam vroeg, ben ik tijdens mijn carrière mijn voedingspatroon aan gaan passen. Ik begon natuurlijker, bewuster en biologisch te eten. Die leefstijl heb ik, nu ik gestopt ben met hockey, nog steeds. Ik leef erg bewust & gezond;  dat moet ook wel met zo’n druk schema, soms voel ik me nog steeds een topsporter. Ik eet zo natuurlijk mogelijk en vind het belangrijk goed te hydrateren. Omdat dat laatste er nog wel eens bij inschiet heb ik een aantal tips voor je om goed te hydrateren tijdens de komende, warme zomermaanden. 

 

 • Beperk je alcoholgebruik.
  Ai, dit is meteen de meest ongezellige tip. Work hard play hard is mijn motto, maar alcohol is wel echt een boosdoener op het gebied van hydratatie. Alcohol droogt namelijk je lichaam uit, waardoor je o.a. hoofdpijn kan krijgen, suf en slap kan worden. Zeker na een drukke, actieve en/of sportieve dag is het verstandig niet te  veel alcohol te nuttigen. Teveel alcohol verstoort namelijk het herstelproces. Als je dan toch niet onder dat avondje terras met vrienden uit kan komen, zorg dan dat je altijd een gevuld glas water naast je biertje of wijntje hebt staan.
 • Dorst is te laat.
  Zorg ervoor dat je de hele dag een flesje water bij je hebt, zodat je het dorstgevoel voor bent. Wanneer heb je dorst? Wanneer je lijf sneller vocht verliest dan normaal. Dit kan komen door het drinken van alcohol (daar is de boosdoener weer), door te zout of te zoet te eten, , door de hitte of door te sporten. Tijdens mijn hockey carrière heb ik geleerd dat je altijd het dorstgevoel voor moet zijn. Oftewel: Drinken, drinken en nog eens drinken! Ik heb vaak een flesje Glaceau Smartwater bij me. Dit is Nederlands water, gewonnen uit de bron De Wildert. Aan dit water zijn minerale zouten toegevoegd voor een frisse en zuivere smaak.
 • Vermijd zon tussen 12 en 14 uur.
  Het is niet verstandig om op het heetste moment van de dag in de zon te gaan zitten. De zonnestralen zijn dan erg sterk. Hierdoor heb je een verhoogde kans op verbranding, uitdroging of zelfs een zonnesteek. Als je toch wilt zonnen, gebruik dan een zonnebrand met hoge factor en zorg ervoor dat je genoeg water drinkt.
 • Drink tijdens het sporten meer dan alleen water.
  Tijdens een pittige workout verlies je veel vocht. Om je vochtbalans op peil te houden en je energievoorraad aan te vullen raad ik aan minimaal 500 ml per uur te drinken. Bij een korte workout (minder dan een uur) voldoet alleen water. Bij een langere duur raad ik aan een dorstlesser of water met minerale zouten te drinken. En dan heb je qua watermerken ook nog allerlei varianten. Wist je dat er ook in water smaakverschillen zitten? Natuurlijk kun je altijd kraanwater drinken, maar als je onderweg bent is een flesje wel zo handig! Ik vind Glaceau Smartwater een fijn watermerk en leg je hieronder uit waarom:
 • Minerale zouten: Zoals ik hierboven al vermeldde is het goed om voldoende water te drinken. Zeker tijdens en na een workout, maar ook op een drukke, actieve dag is dit van belang. Aan Glaceau Smartwater zijn minerale zouten toegevoegd voor een frisse, zuivere smaak en daarom drink ik dit water graag.
 • Nederlands product: Wanneer ik de keuze heb, gaat mijn voorkeur altijd uit naar een Nederlands product. Glaceau Smartwater is lokaal gebotteld in het Brabantse Dongen. 
 • Toffe uitstraling: Tja, het oog wil ook wat natuurlijk. Het is een stevige fles van 600ML, perfect voor on the go. Deze fles is een PlantBottle, dit betekent dat het plastic deels is gemaakt van plantaardig materiaal. Daarnaast is de fles 100% recyclebaar!
Wanneer ik een drukke dag heb schiet hydrateren er nog weleens bij in. Hoe zorg jij ervoor dat je genoeg vocht binnen krijgt? Let me know op mijn socials. En voor nu: Proost!

 

Liefs,
Ellen